Έχετε ολοκληρώσει με το καλό το στάδιο της θεραπείας και βρίσκεστε στο στάδιο της Συντήρησης;
Αν το παιδί σου είχε Λευχαιμία, η οποία είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στα παιδιά και επίσης αυτή για την οποία μπορώ να έχω κάποια άποψη γιατί την γνώρισα μέσω του παιδιού μου, τότε ξέρεις τί θα πει μερκαπτοπουρίνη ή όπως το λέμε άτυπα μεταξύ μας το "νηστικό". Βασικό στοιχείο της Συντήρησης.
Το νηστικό έχει αυτό το παρατσούκλι γιατί το παιδί το παίρνει απαραιτήτως με άδειο στομάχι. Ιδανικά, πριν τη χορήγηση του φαρμάκου θα πρέπει να έχουν περάσει δύο ώρες από το τελευταίο γεύμα και αφού το πάρει, καλά είναι να περάσει άλλο ένα δίωρο πριν φάει ξανά οτιδήποτε.
Κάτι τέτοιες διευκρινήσεις-πληροφορίες θέλω να μοιραστώ σήμερα γιατί εμένα προσωπικά μου πήρε αρκετό καιρό να αποσαφηνίσω αυτήν την κατάσταση και να μου είναι πια ξεκάθαρο το τοπίο.
Καταρχάς, κατά την προετοιμασία του νηστικού ή οποιοδήποτε άλλου χημειοθεραπευτικού χαπιού, δεν ακουμπάς με τα χέρια το χάπι για κανένα λόγο, όσο καθαρά κι αν είναι.
Δεύτερον, τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς για να κόψεις το χάπι, καλύτερα να τα έχεις μόνο για αυτό το σκοπό και να πλένονται χώρια από τα υπόλοιπα.
Εγώ από την αρχή της Συντήρησης έχω ένα μαχαίρι, ένα πιατάκι, σφηνοπότηρα μιας χρήσης και σύριγγες των δέκα ml σε ένα κουτί αποκλειστικά για την προετοιμασία του νηστικού.
![]() |
Το δικό μου κουτί προετοιμασίας χαπιών |
Να διευκρινίσω σε αυτό το σημείο ότι η μικρή μου ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που δεν μπορούν να καταπιούν χάπια, όσο μικρά κι αν είναι αυτά. Επίσης τα περισσότερα σιρόπια είτε λόγω γεύσης, είτε λόγω υφής, της φέρνουν τάση για εμετό.
Έτσι έχουμε βρει την εξής λύση:
Στο μικρό ποτηράκι (μιας χρήσης) βάζω λίγο νερό και την δόση του χαπιού. Το χάπι το κόβω με το μαχαίρι πάνω στο πιατάκι που έχω για αυτή την δουλειά και το λιώνω με την βοήθεια της σύριγγας μέσα στο ποτηράκι. Το νηστικό λιώνει εντελώς με λίγη υπομονή. Στην περίπτωση του Bactrimel όμως (άλλο φάρμακο Συντήρησης με μικρότερη συχνότητα λήψης από το νηστικό), χρειάστηκε να επιστρατεύσω το γουδί της γλυκούλας γιαγιάς Δέσποινας για να λιώσει. Κατά τα άλλα, η υπόλοιπη διαδικασία παραμένει η ίδια.
Να σε πληροφορήσω, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις ήδη, ότι υπάρχουν κόφτες και τρίφτες χαπιών στην αγορά. Εμάς δεν μας βόλεψαν καθόλου, αλλά το κόστος τους δεν είναι απαγορευτικό, κι έτσι μπορείς αν θέλεις να δοκιμάσεις και αυτή τη λύση.
![]() |
Αυτοσχεδιασμός VS Κόφτης και τρίφτης χαπιών |
Τρίτον, από τη στιγμή που ανοίγεις το μπουκαλάκι με το νηστικό, μετράς το πολύ 56 μέρες και μετά δίνεις τη συσκευασία με ότι από το περιεχόμενο περισσέψει στο φαρμακείο όπου οι άνθρωποι εκεί θα το διαχειριστούν σωστά. Θα το πετάξουν δηλαδή σε ειδικό κάδο απορριμμάτων για φάρμακα.
Σε ειδικό δοχείο πρέπει να βάζεις και τις βελόνες από τις σύριγγες. Εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια της οικογένειας και των ανθρώπων που δουλεύουν στην καθαριότητα του Δήμου. Επιπλέον, είναι και θέμα οικολογική συνείδησης καθώς οι βελόνες ανακυκλώνονται από εξειδικευμένες εταιρείες. Αν συνεννοηθείς με το μικροβιολογικό εργαστήριο που συνεργάζεσαι μπορούν να σου εξασφαλίσουν ένα τέτοιο ειδικό κυτίο απόρριψης βελονών.
![]() |
Δοχείο απόρριψης βελονών |
Τέταρτον, η χορήγηση του νηστικού, καλό είναι να γίνεται τις απογευματινές ώρες για λόγους που έχουν να κάνουν, ως επί των πλείστων, με την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την μεθοτρεξάτη με την διαφορά ότι συνίσταται η μη λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων, τουλάχιστον για δύο ώρες μετά από το φάρμακο.
Κλείνω με την υπενθύμιση ότι οι συμβουλές που δίνουμε η μια μαμά στην άλλη είναι πολλές φορές χρήσιμες και πάντα, μα πάντα, δίνονται με τις καλύτερες προθέσεις. Το ίδιο μπορώ να πω και για το νοσηλευτικό προσωπικό. Τον πρώτο λόγο όμως και τον τρόπο να σου λυθούν πραγματικά όλες οι απορίες είναι οι απαντήσεις των θεραπόντων γιατρών. Εκείνοι είναι οι υπεύθυνοι και ξέρουν τί ισχύει για το κάθε παιδί, γι΄ αυτό και δίνουν διαφορετικές οδηγίες στην κάθε οικογένεια ξεχωριστά.
Τα Σέβη μου💗
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου